Vulkanizerstvo

Avtoservis Kogovšek je specializiran za vulkanizerske storitve na vseh področjih. Tako za osebna kot tudi terenska in dostavna vozila.

Na enem mestu vam omogočamo:

  • Nakup pnevmatik
  • Nakup okrasnih pokrovov
  • Popravilo platišč
  • Vijačenje
  • Nakup platišč
  • Centiranje platišč
  • Krpanje pnevmatik
  • Skladiščenje letnih/zimskih gum
  • Struženje platišč
  • Montažo pnevmatik

Cenik naših storitev lahko najdete v podmeniju “Vulkanizerstvo” oziroma kliknite TUKAJ. V kolikor želite več informacij glede naših vulkanizerskih storitev, nas obiščite ali pokličite na telefonsko številko navedeno na dnu strani.

 

Pogosta vprašanja

Kaj je Aquaplaning?

Aquaplaning, znan tudi kot splavanje, nastopi, ko pnevmatika skozi kanale na tekalni površini ne zmore več odvajati vode iz cestišča in se pod njo naredi klin vode. Pnevmatika tako izgubi stik s cestiščem in vozilo zaplava na vodni gladini. Sile se več ne prenašajo na cestišče in vozila ni možno kontrolirati.

Zakaj so pozimi potrebne zimske gume? Kakšna je razlika?

Uporaba zimskih pnevmatik je v Sloveniji zakonsko obvezna med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta. Uporaba zimskih pnevmatik je priporočljiva takoj, ko temperatura pade pod 7 stopinj Celzija, saj takrat letne gume že preveč otrdijo, da bi vozilu omogočale dober stik z voziščem, kljub temu da še ni zapadel sneg. Za razliko od letnih gum pa so zimske gume tudi precej mehkejše in tako prilagojene zimskim temperaturam.

Zakaj prepustiti montažo izučenemu vulkanizerju?

Montažo pnevmatik se splača prepustiti strokovnjaku z ustrezno opremo, znanjem in izkušnjami.

Pomembno vlogo pri montaži gum namreč igra centriranje. Centriranje gum prepreči pojav vibracij, ki so vzrok za prezgodnjo obrabo pnevmatik, obremenilno pa delujejo tudi na vzmetenje vozila kot tudi na voznika.

Kaj pomeni oznaka M+S?

Oznaka M+S je kratica za angleški izraz Mud + Snow (blato + sneg). Mnogo voznikov meni, da kratica označuje celoletne gume, kar ne drži, saj ta oznaka pomeni, da so gume uporabne v zimskih pogojih. Za največjo varnost v toplih dneh pa vam priporočamo menjavo na letni komplet gum.

Kateri hitrostni razredi obstajajo?

Oznaka hitrostnega razreda:

J
K
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
H
V
W
Y
ZR

Maksimalna hitrost (km/h)

100
110
120
130
140
150
160
170
180
190
200
210
240
270
300
>240

Kaj pomenijo številke na strani gume?

Te številke predstavljajo dimenzijo pnevmatike in so izražene s širino in presekom pnevmatike ter velikostjo platišča, njena nosilnost pa mora ustrezati največji dovoljeni masi vozila. Na vozilo lahko brez homologacije namestite samo pnevmatike z dimenzijami, ki jih je predvidel proizvajalec vozila. Vse drugačne dimenzije je potrebno naknadno homologirati.

Za lažje razumevanje navajamo primer 215/45 R17 91H
215 predstavlja širino pnevmatike v milimetrih
45 je presečno razmerje pnevmatike (višina je enaka 45% širine)
R pomeni pnevmatika z radialno karkaso
16 predstavlja premer platišča v colah (2,54cm)
91 je indeks nosilnosti, to je največja dovoljena obremenitev pnevmatike pri ustreznem tlaku polnilnega zraka in pri največji dopustni hitrosti vožnje s to pnevmatiko (615 kg na pnevmatiko oziroma 1230 kg na os).
H je indeks hitrosti, določa največjo dovoljeno hitrost vožnje s to pnevmatiko. Indeks hitrosti H omogoča vožnjo do 210km/h.